kreatynina norma poniżej normy

hydromasaż, ozon, ozonoterapia, porażenie mózgowe

Temat: LILI ma już dom
Jesteśmy po wizycie. Niestety nie mam dobrych wiadomości :-( Od poprzedniego USG nic się nie zmieniło czyli nie ma żadnej poprawy. Kikut jest nadal rozpulchniony, z widocznymi hiperechogennymi odbiciami wewnętrznymi wskazującymi na szwy. Wokól jest nieznaczny odczyn, brak cech ropnia i plynnej zawartości, brak cech przerostu torbielowatego. Okoliczne węzły chłonne nieznacznie powiększone zapalnie.
Okolica kikutów jajnika bez uchwytnych zmian.

A teraz po ludzku:
Pierwsze USg było robione ok. 10 dni po operacji więc wtedy taki widok na USG nie dziwił doktora, ale dziś tj. dwa miesiące po operacji - powinno być zdecydowanie inaczej, lepiej, w porządku .... a nie jest. Od ostatniego USG nic się nie zmieniło, kikut nie chce sie goić. Według doktora Marcińskiego najprawdopodobniej stan zapalny spowodowany jest odczynem na szwy chirurgiczne, które się nie rozpuściły. Dodatkowo mogły się wdać bakterie i kłopot gotowy.
Kuracja antybiotykowa, metronidazol i płukanki dezynfekujące sprawiły, że stan się nie pogorszył i nie wyrósł ropień ani żadna torbiel. To jedyne pocieszenie.

Niestety w takiej sytuacji jaką mamy, raczej nie obejdzie się bez reoperacji :-( Trzeba się dostać do kikuta i zrobić tam porządek tj. wyjąć nierozpuszczone szwy i oczyścić ranę lub uciąć niezagojony kawałek kikuta.
Jak ochłonę, będę rozmawiać z Igorem o operacji.

Zrobiłam Lili przy okazji wizyty w klinice badanie krwi. Wyniki morfologii i biochemii już mam - wszystko jest w normie (jedyny parametr nieznacznie poniżej normy to kreatynina). Czekam na wyniki hormonów tarczycy.
Źródło: fundacjagoldenom.fora.pl/a/a,834.html



Temat: Niewydoloność nerek
Aniu, po niej w ogóle nie widać, że jest chora: wariuje na spacerkach, pływa w kałużach, kopie doły, wita wylewnie każdego przechodnia, stała się ulubienicą naszych panów ochroniarzy z bloku, każdy spacer zaczyna się od wizyty w ich kanciapce i porządnego miziania Typowa goldenka Nie ma nic w jej zachowaniu co wskazywałoby, że coś jest nie tak i zawsze jak idziemy na pobranie krwi to wierzę, że musi być jakaś poprawa i jak się wczoraj okazało, że jest gorzej, to ręce mi opadły To taki kochany grzeczny psiak... Ach... Szczególnie ta kreatynina mnie martwi, bo jest jej coraz więcej Morfologia, sód, potas w normie, w moczu troszkę za dużo erytrocytów (dostała antybiotyk), no i ciężar właściwy moczu dużo poniżej normy. Oprócz Ipakitine i Phylophale podajemy jej jeszcze Fortekor na obniżenie ciśnienia krwi w nerkach i wyciąg z wiesiołka- też ponoć dobrze działa na nerki. Jutro jedziemy do Konstancina do pani weterynarz, która specjalizuje się w chorobach nerek, może jej uda się zmusić Angusine nerki do pracy....
Źródło: pomocgoldenom.fora.pl/a/a,1563.html


Temat: Una
wtorek, 25 lipca 2006
Kolejne badania
No, nie są najlepsze. Mocznik i kreatynina są bardzo wysokie, do tego dziesięciokrotnie wzrosło OB, natomiast spadły i są poniżej normy erytrocyty, hemoglobina, hematokryt. Sód i potas w normie. Nadal robimy kroplówki. dziś wieczorem chemia, tym razem inny lek, podawany w kroplówce. Unie bardzo ropieją oczka, nie wiem do końca dlaczego, choć pamiętam, że czytałam kiedyś, że tak czasem bywa gdy pies je wieprzowinę. Ale dziś dopytam lekarza. Zaczęłam mieszać wieprzowinę z indykiem i dodawać trochę cukini (mało węglowodanów). Upał niestety nam nie pomaga, bo dodatkowo osłabia organizm.
Źródło: psichloniak.fora.pl/a/a,3.html


Temat: beagle Fender
skopiuje co napisalam juz na forum beaglowym

nam sie udalo w miare bezbolesnie dostac do weta dzis

Fendera wyniki dobre, jedynie leukocyty ponizej normy i kreatynina, wyniki sa w normach ale gorsze niz ostatnio troche

za kilka dni mamy zrobic usg brzucha i sprawdzic jelita a ponadto zaczynamy 2 rodzaj terapii podtrzymujacej czyli LMP ale tym razem 4 serie co 3 tygodnie (w tym w kazdej serii odstawiamy wszystie leki nawet steryd) co oznacza, ze leczymy sie przez kolejne 3 miesiace jesli nie bedzie innych przygod

a potem konczymy chemie i "dajemy na tace" w naszym przypadku to bedzie raczej wrzut to woreczka na nabozenstwie:)

i dalej nam dr DJ przypomnial, ze statystycznie niestety wciaz mamy te 10% wyzdrowienia ale o tym sie dowiedziec mozna po kolejnym roku

tak sytuacja wyglada na dzis
Źródło: psichloniak.fora.pl/a/a,42.html


Temat: Wyniki krwi - prosze o informacje
J.Goat .
Witam
Podaję normy :
Holesterol 200-250 / 415 / ogólnie sporo za wysoki
Trójglicerydy poniżej 200 / 106 / w normie
LDL poniżej 135 / 341 / za wysoki
HDL powyżej 35 / 53 / dobry
Cukier 60 - 110 / 104 / w normie
Kreatynina 0,6 - 1,2 / 1 / w normie
Czyli ogólnie za dużo złego cholesterolu LDL.
Pozdrawiam
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=14211


Temat: Wymioty u psa już 2 miesiąc.
Zwracam się z prośbą o poradę co może być mojemu psu. Jest to mieszanie około 8 lat waga około 20kg. Piesek na początku grudnia około 3 razy w tygodniu rano zaczął wymiotować zółcią, pianą, bez treści pokarmowej. W połowie grudnia dostał antybiotyk Synulox i przyjmował go 10 dni jednakże wymioty nadal były. Wyniki krwi były dobre oprócz ALT gdzi było przekroczenie 66/U/L i spadła mu glukoza do 63,1 mg/dl. Piesek dostawał też leki przeciwwymiotne i alugastrin w tabletce. Następne wyniki robione w styczniu tego roku wykazały ALAT ponad normę bo 83,37 U/l kreatynina poniżej normy bo 0,61 mg/dl, glukoza spadła do 62,09 mg/dl, a w morfologi spadły WBC do 7,6 i MCH przekroczyły normę 24,02, lipaza wyszła 60,93j.m a amylaza 453,63 j.m. Było też robione badanie moczu które było w normie oprócz białka 1g/L. Podejrzenie wymiotów padło ( wcześnie piesek został jeszcze odrobaczony)na wątrobę i zaczęliśmy dawać 2 razy 1tabl.Essentiale. Przez tydzień wymioty ustały a potem nastąpiły co drugi dzień rano i to treścią pokarmową, były robione znowu wyniki na wątrobę: ALAT obniżył się do 58,74 U/L , AP 17,78 U/L AspAT 27,53, kreatynina 0,66 mg/dl a GLUKOZA spadła do 36 mg/dl- to chyba na skutek silnych wymiotów. Wet. doszedł do wniosku że to nie wątroba ale może żołądek-sam nie wie. Obecnie piesek jesat na karmie RC Intenstinal dostał znowu jakieś antybiotyki w tabl. bo ma zaczerwienione gardło-chyba od tych wymiotów i na tym stanęło. Co może być mojemu pieskowi?
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1367


Temat: Badania krwi u źrebiąt
Tak z ciekawości zrobiliśmy badania krwi zdrowemu 5 miesięcznemu ogrowi pełnej krwi i wyszło nam coś takiego:

BADANIE NORMA (nasz WYNIK)

Erytrocyty 5,5 – 10,0 (12,85) więcej
Hemoglobina 8-18 (16,2) w normie
Hematokryt 24-52 (41,3) w normie
MCV 35-58 (32,2) w normie
MCH 10-20 (12,6) w normie
MCHC 31-37 (39,2) w normie
Płytki krwi 150-400 (178) w normie
Leukocyty 5,5-12,0 (11,20) w normie
Limfocyty 15-50 (34) w normie
Monocyty 2-5 (2) w normie
Kwasochłonne 2-12 (2) w normie
Pałeczki 0-6 (2) w normie
Segmenty 35-75 (60) w normie
AP 109-315 (404,7) więcej
AST (GOT) 205 – 555 (293,3) w normie
CK 90-565 (310,5) w normie
GGTP 12-45 (16,1) w normie
Ldha 520-1480 (599,5) w normie
Albuminy 29-59 (30,5) w normie
Bilirubina całkowita 0,5 – 3,5 (1,2) w normie
Cholesterol 50,3 – 108,4 (144,1) więcej
Białko całkowite 6,0-7,8 (5,7) mniej
Glukoza 55-110 (114,0) więcej
Mocznik 24-45 (25,4) w normie
Kreatynina 1,2-1,9 (1,2) w normie
Wapń 10,7 – 13,4 (13,2) w normie
Żelazo 80-240 (131,3) w normie
Potas 13,5-18,5 (18,8) więcej
Magnez 1,7-2,8 (2,0) w normie
Sód 320-360 (314,2) mniej
Fosforan 2,0-5,2 (6,4) więcej
Globuliny nie ma norm (26,5)


weterynarz powiedział "za dobrze żywiony"

ale przecież ma niektóre wyniki i powyżej i poniżej normy.

Cholesterol podwyższony - aby nie dostał sklerozy bo zapomni co się do niego mówi

czy ma ktoś wyniki dla porównania?.

Pozdrawiam
Źródło: finisz.pl/forum/viewtopic.php?t=3579


Temat: Płaskonabłonkowy rak płuca prawego z zajęciem w/chłonnych
Mam Tomowi się udało i dziś zrobiłyśmy badania:



kreatynina 132,7 umol/l norma 50-125umol/l
mocznik w surow. 0 - norma: 2,5-8,3mmol/l
Białko ostrej fazy 6,0 mg/l norma poniżej 6,0 mg/l - tylko, że wszędzie znalazłam normę do 4
WBC 8,7 K/ul
RBC 3,76 M/ul
HGB 12 g/dL
HCT 34,7 %
MCV 92,4 fL
MCH 31,9 pg
MCHC 34,6 g/dL

PLT 373 k/ul
pałeczkowate 0,4% podzielone 54% kwasochłonne 0,4% limfocyty 33% limfocyty atypowe 0,3% monocyty 2%

i nadal nie wiem jechać czy nie jechać oto jest pytanie...
DSS zerknij proszę w te wyniki...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=597


Temat: Historia walki z rakiem jajnika
U nas w sumie bez większych zmian. Co dwa tygodnie przeciwciała i jest wstępna decyzja o podaniu hormonoterapii, ale to dopiero w maju po kolejnych badaniach markerów. Gosia czuje się dobrze morfologia prawie w normie poza czerwonymi krwinkami, które jednak cały czas rosną. Magnez tradycyjnie poniżej normy i ostatnio bardzo nieznacznie podwyższona kreatynina i mocznik. Na początku przyszłego tygodnia powtórzymy badania. Przed Gosią usunięcie zęba na chirurgii stomatologicznej po zbadaniu układu krzepnięcia w związku z otrzymywanymi przeciwciałami, ale to dopiero w maju. Pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=110


Temat: Historia walki z rakiem jajnika
Wyniki odebrane no i markery trochę rosną. Ca125 z 19,4 na 22,7 i Ca 19,9 z 20,17 na 37,73 (norma do 37). Poprzednie wyniki były w połowie marca. Biorąc jednak pod uwagę ten drugi marker to w styczniu był już 35,38 a jeszcze wcześniej w grudniu 22,38. Jutro konsultacja i dalsze decyzje. Nie wiem, co zdecyduje lekarz. Czy o powrocie do chemii? Czy spróbuje rozpoznawczo przez najbliższy miesiąc z hormonoterapią i dalej z przeciwciałami. Morfologia WBC, NEUT, HGB, PLT w normie po za RBC, które wynosi 3,38 i HCT. W biochemii kreatynina 1,24 i jak zwykle poniżej normy magnez. Po za tym odchyleń od normy nie ma. Tak myślimy, że może po części za poziom markerów odpowiada ciągle nieusunięty ząb i należy też wziąć pod uwagę, że Gosia już prawie 2,5 miesiąca nie dostaje chemii, a na tym etapie nie ma wypracowanych standardów, ani schematów leczenia onkologicznego, więc najprawdopodobniej jakieś leczenie musi być kontynuowane i co jakiś czas jakaś przerwa dla odpoczynku organizmu. Gosia nie ma żadnych dolegliwości i samopoczucie ma naprawdę bardzo dobre. Mimo wszystko jesteśmy dobrej myśli i z nadziejami będziemy oczekiwać dalszych decyzji. Pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=110


Temat: Rak jajnika-poczatek walki
Po trzeciej chemii marker nadal w dół - teraz wynosi 8.

Problemy z noga chwilowo zniknely, okazalo sie ze jednak cos z tymi zylami bylo nie bardzo, ale mama dostala w szpitalu przy chemii jakis lek i przeszlo. Doleglowosci po chemii nadal jakis wiekszych nie ma. Dosc lagodnie ten rzut jak dotad idzie.

RBC troche ponizej normy. Kreatynina przy gornej granicy, mocznik odrobine powyzej normy, i nie wiem jaka jest norma dla białka bo ono wynosi 6,84g/dl, i czy to powinno juz sugerowac zeby byc czujnym wzgledem pracy nerek? Bo tak to reszta wynikow ciagle trzyma sie narazie w "widełkach".
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=192


Temat: Sunia nasz największy Skarb
wyniki ze szpitala-labolatorium dla ludzi wiec nie wiem czy normy takie same
GGT 1.3(norma 10-60)
ALT 66(0-45)
mocznik,kreatynina w normie bilirubina tez
Ca-3,38(za dużo),bialko calkowite84,1- troche podwyższone
a albuminy ponizej normy29(35-50)
Źródło: psichloniak.fora.pl/a/a,53.html


Temat: 6-cio miesieczna dodatnia mycoplasma i graniczna chlamydia
Mialem robione tylko badanie ogolne moczu:

glukoza -ujemny
bilirubina -ujemny
ciala ketonowe -ujemny
ciezar wlasciwy -1.010
krew -ujemny
pH -6.0
bialko -ujemny
urobilinogen -norm.

azotyny -ujemny
leukocyty -ujemny
barwa -jasnozolta
klarownosc -przejrzysty

osad -bz

Troche sie niepokoje, bo kreatynine mam stale troche podwyzszona, a mocz badalem 3 razy: -pierwszy raz -zaraz przed antybiotykoterapia i ciezar wlasciwy byl 1.015 (norma: 1.015-1.025)
-drugi raz po okolo miesiacu antybiotykow i wtedy ciezar wlasciwy byl juz ponizej normy -1.010
-trzeci raz przedwczoraj (po 7 miesiacach antyb.) i ciezar wlasciwy znowu ponizej normy -1.010

Czy jest to powod do niepokoju, czy moze jest to male, nic nieznaczace odstepstwo od normy?
Lekarka rodzinna powiedziala ze jak nic sie nie dzieje to nie ma powodu do obaw, ale nie chcialbym czegos przeoczyc i gdyby mi ktos powiedzial, ze jest w miare duze ryzyko, ze moja obecna antybiotykoterapia moge sobie uszkodzic nerki, to zrezygnowalbym z dalszego leczenia.

Kiedys (jakies 15 lat temu -jeszcze w szkole) mialem nadcisnienie, ale chyba mi sie to jakos unormowalo pozniej, a obecnie nie mierze cisnienia.
Plynow ostatnio pije dosyc duzo, ale przy poprzednim badaniu nie pilem tak duzo.

Zastanawiam sie czy Citrosept mogl miec jakis wplyw na moje nerki. Jeszcze przed rozpoczeciem antybiotykoterapii zazywalem citrosept codziennie przez 2 miesiace w znacznie wyzszych dawkach niz maksymalne zalecane. Producent zaleca max. 3xdziennie po 20 kropli, ja natomiast zazywalem 3x30 kropli, ciagle, przez 2 miesiace (herksa zadnego nie mialem).
I w tym czasie pilem zdecydowanie za malo plynow, mniej niz normalnie.
I pierwsze badanie moczu mialem zrobione bezposrednio przed rozpoczeciem citroseptu (ciezar w normie, rowniez kreatynina w krwi -w normie), natomiast drugie -po zakonczeniu citroseptu i ciezar wlasciwy byl juz obnizony -1.010. Mialem wtedy rowniez podwyzszony mocznik w krwi -55.3 (norma 19.0-44.0) oraz kreatynine: 1.38 (norma: 0.9-1.3).

Czy citrosept moze miec jakis szkodliwy wplyw na nerki?
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=675


Temat: Jak odczytać wyniki analizy krwi
Morfologia krwi i OB

■ WBC (white blood cells) oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty)
- norma wynosi 4,0-10,0 K/µL. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie, nowotworach, dnie moczanowej
- w ciąży, szczególnie pod koniec, liczba białych krwinek może przekroczyć 10 K/µL

■ RBC (red blood cells) oznaczający czerwone ciałka krwi (erytrocyty)
- norma wynosi 4,0-5,0 M/µL u kobiet i 4,5-5,5 M/µL u mężczyzn. Mała liczba czerwonych krwinek może świadczyć o anemii
- w ciąży, zwłaszcza w drugiej połowie, liczba czerwonych krwinek często spada poniżej 3,5 M/µL

■ HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen.
- norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyzn. Niski poziom hemoglobiny jak i erytrocytów może świadczyć o niedokrwistości
- w ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl

■ PLT - płytki krwi (trombocyty)
- norma wynosi 150-400 K/µL. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości krwi, natomiast większa o przewlekłych zakażeniach lub nawet nowotworach
- w ciąży liczba płytek nie powinna ulec zmianie

■ OB (Odczyn Biernackiego lub tzw. opad)
- norma: wynik nie powinien przekraczać 20 mm/godz. Gdy jest podwyższony może oznaczać stan zapalny. Wartość OB wzrasta czasem pod wpływem przyjmowanych leków oraz czasem z powodu stresu
- w ciąży OB przeważnie przekracza 20 mm/godz


Lipidogram
- świadczy o przemianie tłuszczów w organizmie
- określa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy
- we krwi określa się ogólny poziom cholesterolu (norma 200 mg/dl)
● dobry cholesterol HDL (nie powinnien spaść poniżej 46 mg/dl u kobiet oraz 35 mg/dl u mężczyzn
● zły cholesterol LDL (norma do 190 mg/dl
● trójglicerydy (norma do 160 mg/dl)


Określenie poziomu cukru we krwi
- przydatne przy rozpoznawaniu cukrzycy
- norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyc 105 mg/dl, po posiłku - 180 mg/dl
- w ciąży prawidłowo przebiegającej, poziom cukru nie powinnien się zmieniać (jednak zdarza się, że właśnie w tym okresie ujawnia się cukrzyca)


Badania kontrolujące funkcje nerek
- wykonuje się, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii.
- niepokojące jest zbyt duże stężenie we krwi mocznika i kreatyniny
norma mocznika: 10-50 mg/dl
norma kreatyniny: 06-1,1 mg/dl


Badania kontrolujące funkcje wątroby
- wykonuje się, gdy podejrzewane są schorzenia wątroby i dróg żółciowych
- o zakłóceniach funkcji wątroby świadczy przekroczenie norm barwnika żółci - bilirubiny.
norma bilirubiny wynosi do 1,0 mg/dl

źródło:www.evi-MED.pl
Źródło: life-forum.pl/viewtopic.php?t=315